Ποιοι είμαστε
Ο ραδιοφωνικός σταθμός PULSAR Radio είναι ένας αποκλειστικά διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός, μεταδίδοντας το πρόγραμμά του από το διαδίκτυο. Αυτός ο σταθμός δημιουργήθηκε ως μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων του εργαστηρίου Ψηφιακής Δημιουργίας, Επεξεργασίας και Μετάδοσης Ηχητικών Σημάτων, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, κ. Αθανάσιο Κούτρα.
Η εμπειρία του από το προηγούμενο Τμήμα στο οποίο εργάστηκε, το Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, και από τον ραδιοφωνικό σταθμό infomm radio που λειτουργούσε εκεί, παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία που μεταφέρει στους νέους φοιτητές που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την παραγωγή, επεξεργασία και μετάδοση του ραδιοφωνικού σήματος, προσφέροντας ταυτόχρονα μια ευκαιρία για ψυχαγωγία και εκπαίδευση.
Ο σταθμός ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2023, πραγματοποιώντας αρχικές δοκιμαστικές εκπομπές, και συνέχισε να εκπέμπει καθ' όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς 2022-2023. Το πρόγραμμά του περιελάμβανε διάφορες μουσικές επιλογές, καθώς και μικρό, αλλά αξιόλογο αριθμό ζωντανών εκπομπών με ποικίλη θεματολογία. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, σχεδιάζει να εμπλουτίσει το πρόγραμμά του με περισσότερες ζωντανές εκπομπές, δίνοντας την ευκαιρία σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να μοιραστούν τις απόψεις και τις ιδέες τους μέσω του ραδιοφώνου.
Οι εγκαταστάσεις του σταθμού βρίσκονται στην Πάτρα, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το στούντιο είναι τοποθετημένο στον 2ο όροφο του κτηρίου Κ (γραφείο Κ2.09) και εξοπλισμένο με επαγγελματικό εξοπλισμό για τη δημιουργία, επεξεργασία και μετάδοση του ηχητικού σήματος.
PULSAR Radio
Εξοπλισμός του σταθμού
Το στούντιο του PULSAR Radio είναι εξοπλισμένο με συστήματα που χρησιμοποιούνται σε επαγγελματικά ραδιοφωνικά στούντιο δίνοντας την ευκαιρία της δημιουργίας, επεξεργασίας και μετάδοσης του καλύτερου δυνατού ήχου για τους ακροατές του.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
- Ραδιοφωνική Κονσόλα Ήχου (αναλογική) AIRLAB MKII με12 κανάλια εισόδου / εξόδου
- Monitor ηχεία M-Audio MS-40
- Πυκνωτικά μικρόφωνα Behringer C-3 Studio Microphones
- Ακουστικά AKG K141-MKII
- Πολυκάναλος Ψηφιακός Φορητός Εγγραφέας Zoom H4n
- Digital Audio Workstations(DAW) για την επεξεργασία ήχου [Amphion – Thyramis – Pan]
- Server για την έξοδο του προγράμματος [Apollo]
- Server για την επεξεργασία του ραδιοφωνικού προγράμματος [Marsyas]
- Θέσεις (2) γηια ηχολήπτες
- Έτοιμες θέσεις (5) με μικρόφωνο / ακουστικά / δίκτυο για καλεσμένους ή ραδιοφωνικούς παραγωγούς
- Δυνατότητα σύνδεσης καλεσμένων μέσω τηλεφώνου ή skype/zoom
- Δυνατότητα πραγματοποίησης εκπομπής από παραγωγούς εκτός στούντιο ή ενσωμάτωσης ξεχωριστής ροής ήχου στο κύριο πρόγραμμα του σταθμού.
Το πρόγραμμα του σταθμού εκπέμπεται μέσω δύο διαφορετικών streaming servers τους οποίους διαχειρίζονται οι τεχνικοί του σταθμού: έναν icecast server και έναν shoutcast server οι οποίοι φιλοξενούνται σε cloud services hosts. Το πρόγραμμα του σταθμού εκπέμπεται σε ροές με διαφορετικές ταχύτητες και ποιότητα, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετήσει όσο το δυνατό περισσότερες διαφορετικές απαιτήσεις ακροατών οι οποίοι συνδέονται μέσω σταθερών ή και φορητών συσκευών και επιλέγουν διαφορετική ποιότητα ανάλογα με τις ανάγκες τους (ροή από 256kbps μέχρι και 64kbps).
PULSAR Radio
Η φιλοσοφία του σταθμού
Η θεματολογία του σταθμού περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων μουσικών εκπομπών από διάφορα είδη μουσικής, ζωντανές εκπομπές με ενημερωτικό χαρακτήρα, εκπαιδευτικές εκπομπές και podcast, αθλητικές εκπομπές και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τους παραγωγούς και τους ακροατές του σταθμού. Επιδιώκει να τηρεί τις αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα και της μη διάκρισης, ενώ απορρίπτει τη ρητορική μίσους και τον διαχωρισμό.
PULSAR Radio
Συνεργασίες του σταθμού
Ο σταθμός αν και νεοσύστατος, σκοπεύει να αναπτύξει ισχυρές συνεργασίες με τους άλλους Πανεπιστημιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς των Ελληνικών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τόσο σε επίπεδο συμμετοχής σε δράσεις και μαραθώνιους εκπομπών, όσο και στην ανάπτυξη προγραμμάτων σε φιλοσοφία ανοιχτού κώδικα για την αυτοματοποίηση της δημιουργίας, επεξεργασίας αλλά και μετάδοσης της ροής ενός ραδιοφωνικού σταθμού, συμμετέχοντας ως μέλος σε ένα Πανελλήνιο δίκτυο Πανεπιστημιακών Ραδιοφωνικών σταθμών.
Από αρχής λειτουργίας του, ο σταθμός συνεργάζεται με το IEEE Student Branch που εδρεύει και λειτουργεί στο Τμήμα ΗΜΜΥ στην Πάτρα στη δημιουργία και την επεξεργασία σειράς επεισοδίων podcast με επιστημονική θεματολογία, αλλά περισσότερο προσιτή στο ευρύτερο κοινό εντός αλλά και εκτός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.
Ήδη μετρώντας τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του, τον Μάρτιο του 2023 συμμετείχε ως μέλος στο 1ο Πανελλήνιο συνέδριο Ραδιοφωνικών Πανεπιστημιακών σταθμών που διοργανώθηκε από τον UP FM του Παν. Πατρών και το EAP Web Radio του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, γνωρίζοντας από κοντά τους συντελεστές των άλλων ραδιοφωνικών σταθμών, μαθαίνοντας από τις εμπειρίες και τα λάθη τους, αλλά και χτίζοντας ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με όλους.
PULSAR Radio
Έρευνα και εκπαίδευση
Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της έρευνας που παρέχει το εργαστήριο στους φοιτητές, συνεργάζεται με τον ραδιοφωνικό σταθμό για την υποστήριξη θεμάτων διπλωματικών εργασιών που έχουν άμεση εφαρμογή και συσχέτιση με τον χώρο του ραδιοφώνου όπως ενδεικτικά:
- Αυτοματοποιημένη δημιουργία ραδιοφωνικών προγραμμάτων.
- Αυτόματη ταξινόμηση μουσικών ειδών σε μεγάλες βάσεις δεδομένων με τραγούδια σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
- Δημιουργία ΑΙ ραδιοφωνικών παραγωγών.
- Αυτόματη δημιουργία μουσικών κομματιών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
- Δημιουργία έξυπνων και προσωποποιημένων μουσικών players που χρησιμοποιούν βιοοσήματα των ακροατών.
- Προσαρμογή της μουσικής ανάλογα με τη διάθεση του ακροατή.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον υπεύθυνο καθηγητή του Τμήματος, Κούτρα Αθανάσιο (koutras[at]uop.gr) ή στις ανακοινώσεις και καταχωρίσεις του σταθμού.
Μπορείτε να προσθέσετε τον PULSAR Radio σε οποιονδήποτε από τους αγαπημένους σας media players (iTunes, Media Player, Winamp κλπ) χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο από τους παρακάτω συνδέσμους ροής επιλέγοντας πρωτόκολλο (icecast / shoutcast) και ροή.